Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Proste ciasto drożdżowe z kruszonką

print Drukuj
Proste ciasto drożdżowe z kruszonką

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.1

17 ocen

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Mój przepis na drożdżowe jest na dodatek bardzo prosty. Jeżeli masz ochotę na puszyste, smaczne i nie za słodkie ciasto, moje proste ciasto drożdżowe z kruszonką jest właśnie dla ciebie! Do dzieła!

składniki
  • mąka pszenna - 300 g
  • drożdże suche - 1 i 1/2 łyżeczki
  • letniego mleka - 125 ml
  • jajko - 1 szt.
  • roztopionego masła - 50 g
  • cukru - 45 g
  • sól - szczypta

Kruszonka

  • masła - 50 g
  • mąka - 10 płaskich łyżek
  • cukru - 4 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko do posmarowania
sposób przygotowania

A oto mój przepis na proste ciasto drożdżowe z kruszonką:

  1. Do mąki dodaj po jednej stronie drożdże, po drugiej stronie sól, wymieszaj z mąką.
  2. Dodaj cukier, jajko i letnie mleko, wyrabiaj. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione, ostudzone masło. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut).
  3. Tak wyrobione ciasto umieść w misie i  przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( około 90 minut ).
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż ją do do głębokiej keksówki, wysmarowanej masłem. Ciasto przykryj i odstaw na 30-40 minut.
  5. W między czasie przygotuj kruszonkę :
  6. Składniki umieść w misce, wyrób palcami na kruszonkę.
  7. Gotowe ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp kruszonką.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piecz przez około 35 minut.
  9. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ostudź.

Proste ciasto drożdżowe z kruszonką jest pyszne z dżemem lub z miodem. Smakuje zarówno do herbaty, jak i do mleka na kolację! Smacznego!

 

Ocena:
4.1
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!