Ciasto jabłkowo- gruszkowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 14
Ciasto jabłkowo - gruszkowe to proste ciasto do kawy czy hebraty! Przepis łatwy, a smak przepyszny. Polecam przepis na ciasto jabłkowo - gruszkowe.
Składniki:
- Ciasto:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
- 15 dag margaryny
- 1 szkl cukru pudru
- 1 ¾ szkl mąki pszennej
- Dodatkowo:
- 2 jabłka
- 6 gruszek
Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto jabłkowo - gruszkowe, łatwy przepis w kilku krokach:
- Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po trochu żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek.
- Większą część ciasta wykładamy na formę, a do reszty dodajemy chłodne kakao rozpuszczone w gorącym mleku.
- Ciasto jasne wykładamy na formę 8/33, a na nie wylewamy ciasto ciemne.
- Jabłka i gruszki myjemy i obieramy i kroimy w kawałki. Układamy owoce na cieście.
- Pieczemy do 40 minut w 180 stopniach.
- Dekorujemy cukrem pudrem.
Pyszne ciasto jabłkowo - gruszkowe gotowe.
Smacznego!