Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto ,,Królewicz''

print Drukuj
Ciasto ,,Królewicz''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto Królewicz - to ciasto jest niezwykle pyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień. Możemy je dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi. Polecam przepis na to pyszne ciasto.

składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  •  
  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
  •  
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Placki nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie wystudzić.

2. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypywać cukier i ubijać aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wystudzić.

3. Masa: W połowie mleka wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wustudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem do smaku, stopniowo dodawać budyń i ucierać.

4. Przekładanie: Na jeden kruchy placek wyłożyć równomiernie połowę masy, przykryć biszkoptem, na biszkopt wyłożyć pozostałą masę i przykryć drugim kruchym plackiem. Ciasto lekko docisnąć.

5. Polewa: Cukier i kakao wymieszać z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gesta papka, dodać masło lub margarynę. Polewę gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarować na cieście.

6. Ciasto odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!