Ciasto Królewicz - to ciasto jest niezwykle pyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień. Możemy je dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi. Polecam przepis na to pyszne ciasto.
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Placki nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie wystudzić.
2. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypywać cukier i ubijać aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wystudzić.
3. Masa: W połowie mleka wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wustudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem do smaku, stopniowo dodawać budyń i ucierać.
4. Przekładanie: Na jeden kruchy placek wyłożyć równomiernie połowę masy, przykryć biszkoptem, na biszkopt wyłożyć pozostałą masę i przykryć drugim kruchym plackiem. Ciasto lekko docisnąć.
5. Polewa: Cukier i kakao wymieszać z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gesta papka, dodać masło lub margarynę. Polewę gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarować na cieście.
6. Ciasto odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu