Ciekawy makowiec

Ciekawy makowiec

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciekawy makowiec- fajny makowiec na Święta i nie tylko. Polecam bo jest inny. 

Składniki:

Ciasto:

1 łyżka śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag cukru pudru

3 żółtka

45 dag mąki

20 dag margaryny

Mak:

6 jaj

18 dag cukru pudru

Skórka pomarańczowa

Orzechy włoskie

Rodzynki

30 dag maku

12,5 dag margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Olejek migdałowy do smaku

Biszkopt na ciasto kruche:

3 jaja

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

0,4 litra mleka

¾ masła

2 żółtka

1 budyń śmietankowy

0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

Alkohol do smaku

2 batoniki

15 dag mielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Połowę ciasta dajemy na chwilę do lodówki a drugą część wykładamy na blachę o wymiarze 25/36. Mak: Sparzony i zmielony mak łączymy z utartą wcześniej margaryną wraz z cukrem. Wsypujemy również proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Na końcu należy wmieszać olejek i wszystkie bakalie. Mak wyłóżmy na ciast Biszkopt na ciasto kruche: Biszkopt na ciasto kruche: Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy żółtka mieszamy. Wsypujemy resztę składników mieszamy. Ciasto z lodówki ścieramy na dużej tarce na blachę i zalewamy biszkoptem. Pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Krem: Większą część zagotowujemy z cukrami, w pozostałym mieszamy mąkę, żółtka i budyń. Gotujemy do gęstości. Studzimy. Masło ucieramy dodając orzechy, alkohol roztopione chłodne batoniki i ziemny krem. Przełożenie ciasta: Ciasto z makiem- krem- ciasto z biszkoptem – dekoracja polewą

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy