Ciasto:
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
3 żółtka
45 dag mąki
20 dag margaryny
Mak:
6 jaj
18 dag cukru pudru
Skórka pomarańczowa
Orzechy włoskie
Rodzynki
30 dag maku
12,5 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olejek migdałowy do smaku
Biszkopt na ciasto kruche:
3 jaja
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
0,4 litra mleka
¾ masła
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Alkohol do smaku
2 batoniki
15 dag mielonych orzechów włoskich
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Połowę ciasta dajemy na chwilę do lodówki a drugą część wykładamy na blachę o wymiarze 25/36. Mak: Sparzony i zmielony mak łączymy z utartą wcześniej margaryną wraz z cukrem. Wsypujemy również proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Na końcu należy wmieszać olejek i wszystkie bakalie. Mak wyłóżmy na ciast Biszkopt na ciasto kruche: Biszkopt na ciasto kruche: Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy żółtka mieszamy. Wsypujemy resztę składników mieszamy. Ciasto z lodówki ścieramy na dużej tarce na blachę i zalewamy biszkoptem. Pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Krem: Większą część zagotowujemy z cukrami, w pozostałym mieszamy mąkę, żółtka i budyń. Gotujemy do gęstości. Studzimy. Masło ucieramy dodając orzechy, alkohol roztopione chłodne batoniki i ziemny krem. Przełożenie ciasta: Ciasto z makiem- krem- ciasto z biszkoptem – dekoracja polewą
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu