Składniki na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
50 dag mąki tortowej
5 dag masła lub margaryny
pół szklanki ciełego mleka
Dodatkowe składniki:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masa makowa z bakaliami 85 dag ( gotowa w puszce )
5 g płatków migdałowych
10 dag polewy deserowej
1. Wykonanie rozczynu: Cukier, drożdże i mąkę rozcieram z ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
2. Wykonanie ciasta: Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiam i lekko studzę. Następnie do mąki dodaję rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatam przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wykonanie strucli: Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą część osobno wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowuję po połowie masy makowej i zwijam jak roladę. Obie strucle układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładam je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
4. Pieczenie i dekoracja: Po tym czasie piekę je w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzę. Polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i dekoruję nią upieczone strucle, posypuję również płatkami migdałowymi i odstawiam do zastygnięcia polewy.
5. Podanie: Gotowe już strucle kroję w plastry, podaję i życzę smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu