Makowiec na biszkopcie
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 10
Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje
Składniki:
masa makowa:
- 500 g maku mielonego
- 4 jajka
- 150 g masła
- 130 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- aromat migdałowy
- 100 g posiekanych orzechów
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
dekoracja:
- polewa czekoladowa
- cukrowe serduszka, posypka itp.
Sposób przygotowania:
1.
Masa makowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać mak, miód, aromat, orzechy, rodzynki i skórkę. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową.
2.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę makową i piec 40 min w temperaturze 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia - robić biszkopt. Po dodaniu biszkoptu - piec jeszcze 25 minut.
3.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
4.
Biszkopt wylewa się na masę makową i piecze (krok 2). Po wyjęciu ciasta z blaszki układamy ciasto biszkoptem do dołu, a masą makową do góry. Dekorujemy polewą czekoladową i dowolnymi cukrowymi posypkami.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Drożdżowa strucla makowa.
Taka strucla jest idealna na świąteczny stół. Przepis bardzo polecam:)Ciekawy makowiec
Ciekawy makowiec- fajny makowiec na Święta i nie tylko. Polecam bo jest inny.Ciasto makowe z Nutellą
Ciasto makowe z Nutellą- pyszne ciasto z smaczną masą czekoladową i blatami makowymi.Makowiec na biszkopcie
Pyszne ciasto na wyjątkowe okazjeCiasto makowe
Ciasto makowe- wysmienite ciasto, do którego z chęcią chce sie wracać.Zobacz więcej przepisów na: