Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

Składniki:

masa makowa:
- 500 g maku mielonego
- 4 jajka
- 150 g masła
- 130 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- aromat migdałowy
- 100 g posiekanych orzechów
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

dekoracja:
- polewa czekoladowa
- cukrowe serduszka, posypka itp.

Sposób przygotowania:

1.
Masa makowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać mak, miód, aromat, orzechy, rodzynki i skórkę. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową.
2.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę makową i piec 40 min w temperaturze 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia - robić biszkopt. Po dodaniu biszkoptu - piec jeszcze 25 minut.
3.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
4.
Biszkopt wylewa się na masę makową i piecze (krok 2). Po wyjęciu ciasta z blaszki układamy ciasto biszkoptem do dołu, a masą makową do góry. Dekorujemy polewą czekoladową i dowolnymi cukrowymi posypkami.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy