Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Makowiec na biszkopcie

print Drukuj
Makowiec na biszkopcie

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

składniki

masa makowa:
- 500 g maku mielonego
- 4 jajka
- 150 g masła
- 130 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- aromat migdałowy
- 100 g posiekanych orzechów
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

dekoracja:
- polewa czekoladowa
- cukrowe serduszka, posypka itp.

sposób przygotowania

1.
Masa makowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać mak, miód, aromat, orzechy, rodzynki i skórkę. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową.
2.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę makową i piec 40 min w temperaturze 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia - robić biszkopt. Po dodaniu biszkoptu - piec jeszcze 25 minut.
3.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
4.
Biszkopt wylewa się na masę makową i piecze (krok 2). Po wyjęciu ciasta z blaszki układamy ciasto biszkoptem do dołu, a masą makową do góry. Dekorujemy polewą czekoladową i dowolnymi cukrowymi posypkami.

Tagi: makowy tort
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!