Ciasto marchewkowe o niskim indeksie glikemicznym

Ciasto marchewkowe o niskim indeksie glikemicznym

Ocena: ★

49 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ciasto bez mąki i cukru? Może trudno uwierzyć, ale to prawda. W przepisie na ciasto marchewkowe o niskim indeksie glikemicznym nie znajdziesz ani jednego ani drugiego składnika - ciastu marchewkowemu o niskim indeksie glikemicznym słodycz nadają suszone owoce i oczywiście marchewka. Polecam szczególnie cukrzykom! :)

Składniki:

  • Marchew 2 duże sztuki
  • Jajka 4 sztuki
  • Otręby pszenne 2 łyżki
  • Otręby owsiane 4 łyżki
  • Skrobia kukurydziana 2 łyżki
  • Przyprawa piernikowa 1 łyżka
  • Kakao 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Rodzynki garść
  • Żurawina garść
  • Orzechy garść

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na ciasto marchewkowe o niskim indeksie glikemicznym

  1. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  2. Żółtka oddzielamy od białek
  3. Następnie białka ubić na sztywno
  4. Osobno utrzeć żółtka, dodając do nich skrobię, proszek ,otręby, kakao, marchew oraz bakalie
  5. Dokładnie wymieszać (można użyć miksera).
  6. Na końcu ręcznie mieszając dodać ubite białka - mieszać delikatnie
  7. Wylać ciasto do formy ( 10/30 cm) 
  8. Wierzch ciasta można posypać dodatkowo posiekanymi orzechami
  9. Piec ok. 1 godz. w 170ºC 

I gotowe! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy