Ciasto marchewkowe jest pyszne, idealnie wilgotne za sprawą marchewki. Serek mascarpone dodaje mu niezwykłej delikatności. Kiedyś robiłam dżem z marchewki i postanowiłam w ten sam sposób wykonać dekorację. Wyszło bardzo pysznie. Polecam przepis.
Ciasto:
3 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
7 łyżek oleju
pół szklanki cukru
pół szklanki rodzynek
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
Krem:
25 dag serka mascarpone
10 dag białej czekolady
Dekoracja:
1 łyżeczka masła
4 łyżki cukru
1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki
sok z pomarańczy (według uznania )
sok z cytryny (według uznania )
1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać pozostałe składniki i miksować, na koniec dodać marchewkę i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką.
2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Przetudzoną utrzeć z serkiem mascarpone. Kremem przełożyć krążki ciasta smarując również cieniutko wierzch ciasta.
4. Masa z marchewki: Marchewkę ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić. Dodać masło, cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Następnie smażyć cały czas mieszając, aż marchewka będzie szklista. Gotową marchewkę wystudzić.
5. Wystudzoną marchewkę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.
6. Po tym czasie kroić i podawać. Smacznego.
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i orzechami włoskimi
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu