Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Ciasto marchewkowe z mascarpone i karmelizowaną marchewką.

print Drukuj
Ciasto marchewkowe z mascarpone i karmelizowaną marchewką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto marchewkowe jest pyszne, idealnie wilgotne za sprawą marchewki. Serek mascarpone dodaje mu niezwykłej delikatności. Kiedyś robiłam dżem z marchewki i postanowiłam w ten sam sposób wykonać dekorację. Wyszło bardzo pysznie. Polecam przepis.

składniki

Ciasto:

3 jajka

półtorej szklanki mąki tortowej

2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki

7 łyżek oleju

pół szklanki cukru

pół szklanki rodzynek

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka cynamonu

 

Krem:

25 dag serka mascarpone

10 dag białej czekolady

 

Dekoracja:

1 łyżeczka masła

4 łyżki cukru

1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki

sok z pomarańczy (według uznania )

sok z cytryny (według uznania )

sposób przygotowania

1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać pozostałe składniki i miksować, na koniec dodać marchewkę i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką.

2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Przetudzoną utrzeć z serkiem mascarpone. Kremem przełożyć krążki ciasta smarując również cieniutko wierzch ciasta.

4. Masa z marchewki: Marchewkę ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić. Dodać masło, cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Następnie smażyć cały czas mieszając, aż marchewka będzie szklista. Gotową marchewkę wystudzić.

5. Wystudzoną marchewkę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

6. Po tym czasie kroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!