4 łyżki mąki pszennej
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ciasto miodowe:
15 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu sztucznego
1 łyżka śmietany
1 jajko
10 dag cukru
Masa żółtkowa:
3 żółtka
20 dag masła
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
Pianka: pomarańczowa
2 łyżki cukru
1 galaretka pomarańczowa
3 białka
DODATKOWO:
1 opakowanie delicji pomarańczowych
kakao do posypania
Przygotujmy najpierw biszkopt czyli białka z cukrem ubijmy na sztywną pianę zmieszajmy z pozostałymi składnikami. Studzimy i wycinamy kółka szklanką wielkości delicji pomarańczowych.
Przygotujmy ciasto miodowe z podanych składników zagniatamy ciasto i pieczemy dwa placki.
Ugotujmy krem z maki i żółtek zmiesznych w szklance mleka. Wlewamy je do gotujacego się pozostałego mleka . Gotujemy budyń. Masło ucieramy i miksujemy z budyniem.
Pianka pomarańczowa polega na ubiciu białek z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl wody i gdy będzie chłodna wlewamy do ubitych białek. Chwilkę ubijamy.
Przełożenie gotowego ciasta: na spodzie ciasto miodowe- połowa masy żółtkowej- biszkopt czarny ( w otwory kładziemy delicje galaretką w dół) – reszta masy żółtkowej- ciasto miodowe- pianka pomarańczowa- dekoracyjnie potrzepujemy kakao.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu