Wszystko w tym cieście idealnie do siebie pasuje: czekolada, lekko kwaśne owoce i słodki serek mascarpone. Do tego ciasto ładnie się prezentuje na stole, więc z powodzeniem możemy je upiec dla gości. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam.
Ciasto:
4 jajka
25 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki czerwonej porzeczki
pół szklanki czarnej porzeczki
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
1. Masło lub margarynę stopić w garnku, następnie dodać cukier i kakao, zagotować i gotować na małym ogniu do połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia. Tak przygotowaną masę przestudzić i odlać pół szklanki masy, którą należy odłożyć.
2. Do przestudzonej masy wbić jajka i zmiksować, dodać proszek do pieczenia, mąkę i mleko, dokładnie zmiksować. Na koniec wsypać oczyszczone, umyte i osuszone owoce, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm 8 cm.
4. Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż.
6. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem do smaku, następnie przełożyć nim przekrojone ciasto.
7. Masę czekoladową, którą odłożyliśmy przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki mleka i chwilę gotować cały czas mieszając, następnie lekko przestudzić i posmarować przełożone ciasto.
8. Ciasto odstawić do zastygnięcia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.
9. Po tym czasie pokroić w plastry i podawać. Smacznego.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu