Owocowy murzynek z kremem mascarpone.

Owocowy murzynek z kremem mascarpone.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Wszystko w tym cieście idealnie do siebie pasuje: czekolada, lekko kwaśne owoce i słodki serek mascarpone. Do tego ciasto ładnie się prezentuje na stole, więc z powodzeniem możemy je upiec dla gości. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

25 dag masła lub margaryny

półtorej szklanki cukru

4 łyżki kakao

2 i pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki czerwonej porzeczki

pół szklanki czarnej porzeczki

 

Dodatkowo:

2 łyżki mleka

25 dag serka mascarpone

cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

1. Masło lub margarynę stopić w garnku, następnie dodać cukier i kakao, zagotować i gotować na małym ogniu do połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia. Tak przygotowaną masę przestudzić i odlać pół szklanki masy, którą należy odłożyć.

2. Do przestudzonej masy wbić jajka i zmiksować, dodać proszek do pieczenia, mąkę i mleko, dokładnie zmiksować. Na koniec wsypać oczyszczone, umyte i osuszone owoce, delikatnie wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm 8 cm.

4. Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż.

6. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem do smaku, następnie przełożyć nim przekrojone ciasto.

7. Masę czekoladową, którą odłożyliśmy przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki mleka i chwilę gotować cały czas mieszając, następnie lekko przestudzić i posmarować przełożone ciasto.

8. Ciasto odstawić do zastygnięcia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.

9. Po tym czasie pokroić w plastry i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy