Orzechowiec

Orzechowiec

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi dzień,

Składniki:


mąka 4 szklanki
jaja 6 sztuki
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 sztuki
masło 200gr
mleko 1/2 l
orzechy włoskie 2 szklanki
dżem truskawkowy 1 słoik
czekolada mleczna 100 gr
margaryna 150 gr
sól szczypta
kwaśna śmietana 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Z mąki ,żółtek, margaryny ,szczypty soli, kwaśnej śmietany zagniatam ciasto i odstawiam na 1 godz. do lodówki .
Przygotować 2 blaszki prostokątne ,
Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować i przenieść na blachy
białka ubić na sztywno dodać cukier ,
Ciasto posmarować dżemem , i pianą z białek na pianę posypać orzechy .
Piec w 180 stopniach około 1/2 godz.
W garnku zagotować mleko ( odlać 1/2szklanki w której rozpuścić proszek budyniowy),zrobić budyń ,ostudzić .
Masło utrzeć dodawać małymi porcjami budyń.
Na upieczone placki przełożyć masę .
Czekoladę rozpuścić i polać ciasto tworząc esy -floresy.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy