Orzechowiec
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi dzień,
Składniki:
mąka 4 szklanki
jaja 6 sztuki
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 sztuki
masło 200gr
mleko 1/2 l
orzechy włoskie 2 szklanki
dżem truskawkowy 1 słoik
czekolada mleczna 100 gr
margaryna 150 gr
sól szczypta
kwaśna śmietana 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Z mąki ,żółtek, margaryny ,szczypty soli, kwaśnej śmietany zagniatam ciasto i odstawiam na 1 godz. do lodówki .
Przygotować 2 blaszki prostokątne ,
Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować i przenieść na blachy
białka ubić na sztywno dodać cukier ,
Ciasto posmarować dżemem , i pianą z białek na pianę posypać orzechy .
Piec w 180 stopniach około 1/2 godz.
W garnku zagotować mleko ( odlać 1/2szklanki w której rozpuścić proszek budyniowy),zrobić budyń ,ostudzić .
Masło utrzeć dodawać małymi porcjami budyń.
Na upieczone placki przełożyć masę .
Czekoladę rozpuścić i polać ciasto tworząc esy -floresy.
# Tagi:
Autor: joanna1974
Polecamy również
Orzechowiec
Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi dzień,Ciasto ,,baton orzechowy''
Te batoniki są bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości. Według...Placek z orzechami
Przepis na ciasto z orzechami. Placek z orzechami - proste i smaczne ciasto z masą o smaku kawy cappuccino! Do kawki ide...Zobacz więcej przepisów na: