3 łyżki miodu
0,5 margaryny
1 szkl cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
0,5 szkl śmietany
0,5 przyprawy do piernika
1,5 łyżki kakao
50 dag mąki
Wiśnie, rodzynki
Wkładka:
1 szkl białek
10 dag maku
10 dag kokosu
1,5 szkl cukru
Krem:
0,5 litra mleka
5 łyżek grysiku
1 1/3 masła
Sok z cytryny do smaku
Olejek pomarańczowy do smaku
Dodatkowo:
Powidło
1. W pierwszym kroku dajmy na stolnicę miód, margarynę, cukier, jaja, sodę śmietanę, przyprawę do piernika, kakao i makę- zagniećmy z tych skłandików ciasto i wymieszajmy z nim rodzynki i wisnie. Odstawmy ciasto na 3 dni. Upieczmy dwa placki.
2. W drugim kroku zajmijmy się białkami ubijmy ich z cukrem, dodajmy do nich wiórki koksowe i mak. Upieczmy
3. W kolejmym kroku ugotujmy krem na mleku z cukrem gotujemy grysik. Studzimy go i ucieramy z masłem z sokiem i olejkiem.
4. Przełóżmy ciasto na spodzie dajmy ciasto naponczujmy go i rozsmarujmy na nim powidło -dajmy krem i wkładkę a nastepnie krem i ciasto udekorujemy polewą
Ciasto z masą jabłkowo- wiśniową
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu