Ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami

Ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Oto przepis na bardzo fajne ciasto z jabłkami i orzechami o smaku piernika! Takie ciasto piernikowe jest super na Święta!

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • Margaryna
  • 4 żółtka
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 szkl krojonych orzechów włoskich
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • Cynamon do smaku
  • 4 białka
  • 0,5 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto piernikowe w kilku krokach:

  1. Najpierw ciasto piernikowe - z podanych składników tj. maki pszennej, margaryny, żółtek, cukru, śmietany i przyprawy do piernika zagniatamy ciasto.
  2. Dzielimy je na 3 części: jedną mrozimy, a dwie schładzamy chwilę w lodówce lub zamrażaliniku. Następnie jedno ciasto z lodówki dajemy na formę.
  3. Orzechy chwilę smażymy w rondelku na rozpuszczonej margarynie i 2 łyżkach cukru. Studzimy i wykładamy na jedno ciasto.
  4. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, wykładamy na orzechy, posypujemy cynamonem.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i wykładamy na jabłka. Następnie ścieramy na dużej tarce ciasto z zamrażarki.
  6. Pieczemy do godziny w 180 stopniach.

Ciasto piernikowe gotowe. 

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy