Piernik z dodatkami

Piernik z dodatkami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Piernik z dodatkami- polecamgo bardzo serdecznie. A dlaczego? Otóż jest przepyszny, soczysty i ... zbliżają się Święta

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl mąki
  • 0,75 szkl miodu
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wkładka:

  • 4 jabłka
  • ¾ szkl cukru
  • 1 garść pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 5 łyżek wiśni z kompotu lub syropu
  • 25 dag maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru

Masa:

  • 2 szkl mleka
  • 20 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy

Masło

  • 3 łyżki spirytusu
  • Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na piernik z dodatkami:

  1. Zacznijmy od upieczenia ciasta ubijamy białka jajek wraz z cukrem. Dodaejmy pozostałe składniki zmieszajmy i upieczmy. Nastepnie przekrójmy na pół. 
  2. Zacznijmy przygotowanie wkładki od pokrojenia obranych jabłek i pokrojenia ich w kostkę a następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na pół godziny. Do jabłek wsypujemy orzechy, rodzynki, wiśnie, mąkę, proszek i sodę. W innym naczyniu ubijamy białka z 2 łyżkami cukru, wlewamy żółtka i dodajemy do jabłek mieszamy i pieczemy.
  3. Przygotujmy w kolejnym kroku krem w nieduzej ilości mleka mieszamy budyń pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Masło ucieramy i mieszamy z budyniem.  Dodajemy sok z cytryny i alkohol. Do środka ciasta dajemy wkładkę i przekładamy kremem. 

Pyszny piernik z dodatkami gotowy. Smacznego:)

 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy