Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Piernik z dodatkami

print Drukuj
Piernik z dodatkami

Agnieszka G.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Piernik z dodatkami- polecamgo bardzo serdecznie. A dlaczego? Otóż jest przepyszny, soczysty i ... zbliżają się Święta

składniki

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1,5 szkl mąki
  • 0,75 szkl miodu
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wkładka:

  • 4 jabłka
  • ¾ szkl cukru
  • 1 garść pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 5 łyżek wiśni z kompotu lub syropu
  • 25 dag maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru

Masa:

  • 2 szkl mleka
  • 20 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy

Masło

  • 3 łyżki spirytusu
  • Sok z cytryny do smaku
sposób przygotowania

Przepis na piernik z dodatkami:

  1. Zacznijmy od upieczenia ciasta ubijamy białka jajek wraz z cukrem. Dodaejmy pozostałe składniki zmieszajmy i upieczmy. Nastepnie przekrójmy na pół. 
  2. Zacznijmy przygotowanie wkładki od pokrojenia obranych jabłek i pokrojenia ich w kostkę a następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na pół godziny. Do jabłek wsypujemy orzechy, rodzynki, wiśnie, mąkę, proszek i sodę. W innym naczyniu ubijamy białka z 2 łyżkami cukru, wlewamy żółtka i dodajemy do jabłek mieszamy i pieczemy.
  3. Przygotujmy w kolejnym kroku krem w nieduzej ilości mleka mieszamy budyń pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Masło ucieramy i mieszamy z budyniem.  Dodajemy sok z cytryny i alkohol. Do środka ciasta dajemy wkładkę i przekładamy kremem. 

Pyszny piernik z dodatkami gotowy. Smacznego:)

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!