0,5 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
0,5 szkl miodu
6 jaja
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Ciasto z wiśniami:
1,5 szkl mąki pszennej
1 garść orzechów włoskich krojonych
1 szkl cukru
2 łyżki cukru
4 jabłka
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 słoik wiśni z kompotu
Masa czekoladowa:
2 szkl mleka
1 szkl cukru
2 budynie śmietankowe
1 czekolada gorzka
1 margaryna
Przygotujmy na początku ciasto piernikowe cukier i żółtka ucieramy mieszamy z resztą składników i ubitą pianą z białek. Pieczemy dwa placki.
Przygotowujemy ciasto z wiśniami obrane jabłka kroimy w kostkę i zasypujemy jedną szklanką cukru. Odstawiamy na 30 minut, odlewamy sok. Mieszamy z orzechami, wiśniami, żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz białka mi ubitymi z 2 łyżkami cukru.Pieczemy.
Przygotowujemy masę czekoladową w małej ilości mleka mieszmay budynie resztę zagotowujemy i wlewamy do niej budyń gotujemy do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy go z masłem. Czekoladę ścieramy i mieszamy z kremem.
Przełożenie ciasta to na spodzie ciasto-polowa masy- ciasto z wiśniami- masa- ciasto- dowolna dekoracja
Ciasto piernikowe z bezową wkładką
Ciasto z masą jabłkowo- wiśniową
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu