Bardzo lubię wymyślać różne ciasta. I tym o to sposobem powstało ciasto serowe z morelami. Ciasto smakiem przypomina sernik. Polecam na podwieczorek.
Ciasto:
5 jajek
50 dag sera białego (użyłam półtłustego)
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło do posmarowania papieru
bułka tarta do posypania foremki
około 50 dag moreli
1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2. Ser biały przecisnąć przez praskę lub zmielić.
3. Do ubitych białek dodać ser, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować.
4. Przygotować foremkę: Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nastepnie papier posmarować masłem i posypać bułką tartą.
5. Następnie do tortownicy wyłożyć masę serową.
6. Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki i ułożyć je na masie serowej.
7. Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia.
8. Upieczone ciasto dokładnie wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu