Ciasto ,,Leon''

Ciasto ,,Leon''

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Bardzo pracochłonne i bardzo pyszne, warto je upiec np. na niedzielę lub dla gości. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy placki miodowe trochę zmiękną. Polecam to pyszne ciasto.

Składniki:

Biszopt:

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Placki miodowe:

15 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru

2 szklanki mąki tortowej

1 jajko

2 łyżki miodu prawdziwego

2 łyżki śmietany 12 %

1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe ( bez cukru )

4 łyżki cukru

2 szklanki mleka

25 dag masła lub margaryny

 

Masa jabłkowa:

1 zielona galaretka

cukier do smaku

60 dag jabłek ( waga po obraniu )

 

Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypać cukier i dobrze ubić, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy, i wykładać do blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone placki wystudzić.

3. W połowie mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń i dokładnie utrzeć.

4. Jabłka obrać, umyć i dokładnie osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości. Do miękkich jabłek dać cukier do smaku i galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać ( nie gotować już z galaretką ).

5. Kakao i cukier przełożyć do garnka, dać gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i lśniąca.

6. Przełożenie ciasta: Na jeden miodowy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, nastepnie tężejącą masę jabłkową, następnie biszkopt, na biszkopt resztę masy budyniowej, placek miodowy i posmarować polewą.

7. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy