Ciasto ,,Leon''
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 30
Bardzo pracochłonne i bardzo pyszne, warto je upiec np. na niedzielę lub dla gości. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy placki miodowe trochę zmiękną. Polecam to pyszne ciasto.
Składniki:
Biszopt:
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Placki miodowe:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki śmietany 12 %
1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe ( bez cukru )
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
25 dag masła lub margaryny
Masa jabłkowa:
1 zielona galaretka
cukier do smaku
60 dag jabłek ( waga po obraniu )
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypać cukier i dobrze ubić, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy, i wykładać do blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone placki wystudzić.
3. W połowie mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń i dokładnie utrzeć.
4. Jabłka obrać, umyć i dokładnie osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości. Do miękkich jabłek dać cukier do smaku i galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać ( nie gotować już z galaretką ).
5. Kakao i cukier przełożyć do garnka, dać gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i lśniąca.
6. Przełożenie ciasta: Na jeden miodowy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, nastepnie tężejącą masę jabłkową, następnie biszkopt, na biszkopt resztę masy budyniowej, placek miodowy i posmarować polewą.
7. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroić i podawać. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Biszkoptowo - chałwowe kostki.
Takie kostki polecam na podwieczorek. Sa bardzo pyszne i mięciutkie. Z przepisu wychodzi 4 sztuki. Polecam ten sprawdzon...Ciasto ,,Leon''
Bardzo pracochłonne i bardzo pyszne, warto je upiec np. na niedzielę lub dla gości. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dz...Zobacz więcej przepisów na: