Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Ciasto ,,Leon''

print Drukuj
Ciasto ,,Leon''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Bardzo pracochłonne i bardzo pyszne, warto je upiec np. na niedzielę lub dla gości. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy placki miodowe trochę zmiękną. Polecam to pyszne ciasto.

składniki

Biszopt:

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Placki miodowe:

15 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru

2 szklanki mąki tortowej

1 jajko

2 łyżki miodu prawdziwego

2 łyżki śmietany 12 %

1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe ( bez cukru )

4 łyżki cukru

2 szklanki mleka

25 dag masła lub margaryny

 

Masa jabłkowa:

1 zielona galaretka

cukier do smaku

60 dag jabłek ( waga po obraniu )

 

Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypać cukier i dobrze ubić, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy, i wykładać do blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone placki wystudzić.

3. W połowie mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia. Budyń wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń i dokładnie utrzeć.

4. Jabłka obrać, umyć i dokładnie osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości. Do miękkich jabłek dać cukier do smaku i galaretkę w proszku, dokładnie wymieszać ( nie gotować już z galaretką ).

5. Kakao i cukier przełożyć do garnka, dać gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i lśniąca.

6. Przełożenie ciasta: Na jeden miodowy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, nastepnie tężejącą masę jabłkową, następnie biszkopt, na biszkopt resztę masy budyniowej, placek miodowy i posmarować polewą.

7. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!