Ciasto szachownica makowa

Ciasto szachownica makowa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Wykwintne ciasto z ładną kratą. Brzoskwinie to najlepszey owoc do ciast!

Składniki:

Biszkopt:

4 jaja

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

Ciasto z makiem:

15 dag maku

0,5 łyżeczki sody

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 dag cukru pudru

4 jaja

1,5 łyżki kaszy manny

1 łyżka bułki tartej

Ciasto z kokosem:

10 dag cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka bułki tartej

10 dag wiórek kokosowych

5 białek

Masa:

1,5 margaryny

5 żółtek

8 łyżek cukru

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

0,5 l mleka

1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamypowoli żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Ciasto z makiem:

Mak parzymy i mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i porcjami mak. Na końcu należy wmieszać pianę ubitą z białek. Pieczemy w formie 25/36 w 180 stopniach około 45 minut.

Ciasto z kokosem:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy bułkę tartą, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe. Mieszamy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Masa:

W nie wielkiej ilości  mleka roztrzepujemy mąki, żółtka resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy gotujemy budyń. Studzimy łączymy z utarta margaryną. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę.

Przełożenie ciasta:

Ciasto z makiem kroimy na siedem pasków wzdłuż długiego boku. Biszkopt smarujemy cienką warstwą masy , a na niej układamy 4 paski ciasta z makiem w luki dajemy masę i kawałki brzoskwiń, następnie dajemy masę i trzy paski ciasta z makiem w miejsca gdzie była masa i znów wyrównujemy masą i kawałkami brzoskwiń. Na wierzch dajemy ciasto z kokosem i dekorujemy polewą.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy