Ciasto szachownica makowa
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 20
Wykwintne ciasto z ładną kratą. Brzoskwinie to najlepszey owoc do ciast!
Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Ciasto z makiem:
15 dag maku
0,5 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
4 jaja
1,5 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
Ciasto z kokosem:
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
10 dag wiórek kokosowych
5 białek
Masa:
1,5 margaryny
5 żółtek
8 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
0,5 l mleka
1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamypowoli żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto z makiem:
Mak parzymy i mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i porcjami mak. Na końcu należy wmieszać pianę ubitą z białek. Pieczemy w formie 25/36 w 180 stopniach około 45 minut.
Ciasto z kokosem:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy bułkę tartą, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe. Mieszamy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Masa:
W nie wielkiej ilości mleka roztrzepujemy mąki, żółtka resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy gotujemy budyń. Studzimy łączymy z utarta margaryną. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę.
Przełożenie ciasta:
Ciasto z makiem kroimy na siedem pasków wzdłuż długiego boku. Biszkopt smarujemy cienką warstwą masy , a na niej układamy 4 paski ciasta z makiem w luki dajemy masę i kawałki brzoskwiń, następnie dajemy masę i trzy paski ciasta z makiem w miejsca gdzie była masa i znów wyrównujemy masą i kawałkami brzoskwiń. Na wierzch dajemy ciasto z kokosem i dekorujemy polewą.