Ciasto z awokado.

Ciasto z awokado.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Awokado wręcz uwielbiam. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto, które wyszło bardzo smaczne z wyczuwalnym smakiem awokado.

Składniki:

2 jajka

2 łyżki oleju

1 dojrzałe awokado

pół szklanki cukru

pół szklanki mleka

2 szklanki mąki tortowej

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka soku z cytryny

2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

1. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół. Następnie usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżką. Miąższ zmiksować blenderem na gładką masę. Bardzo dojrzałego awokado nie musimy blendować.

2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać awokado i chwilę pomiksować. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.

4. Następnie ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Ciasto wystudzić, pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

6. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy