Ciasto z bezą i czarną porzeczką

Ciasto z bezą i czarną porzeczką

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

lekkie, ciasto  z bezą z dodatkiem czarnej porzeczki

Składniki:

beza:


białko 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
ocet winny 1/5 łyżeczki

masa:

śmietana kremówka 0,4 l
żelatyna 2 łyżki
serek mascarpone 200 gr
cukier 2 łyżki

pozostałe:

dżem porzeczkowy czarna porzeczka
biszkopty okrągłe

Sposób przygotowania:

  1. schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru, dodaj serek oraz rozpuszczoną żelatynę
  2. beza :
    Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodaję ocet ,blachę do pieczenia wykładam pergaminem i formuję kwadrat ( bo w takiej formię robię ciasto) i łyżką robię różki z bezy , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 70 minut. Wyjmuję i pozostawiam na pergaminie, aby ostygła
  3. na biszkopty przelewam masę następnie wkładam na pół godz. do lodówki ,po wyjęciu z lodówki masę posmaruj dżemem porzeczkowym
  4. połóż bezę ,owiń folią spożywczą i na 3 godz.wstaw do lodówki.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy