Ciasto z bezą i czarną porzeczką


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 6
lekkie, ciasto z bezą z dodatkiem czarnej porzeczki
Składniki:
beza:
białko 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
ocet winny 1/5 łyżeczki
masa:
śmietana kremówka 0,4 l
żelatyna 2 łyżki
serek mascarpone 200 gr
cukier 2 łyżki
pozostałe:
dżem porzeczkowy czarna porzeczka
biszkopty okrągłe
Sposób przygotowania:
- schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru, dodaj serek oraz rozpuszczoną żelatynę
- beza :
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodaję ocet ,blachę do pieczenia wykładam pergaminem i formuję kwadrat ( bo w takiej formię robię ciasto) i łyżką robię różki z bezy , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 70 minut. Wyjmuję i pozostawiam na pergaminie, aby ostygła - na biszkopty przelewam masę następnie wkładam na pół godz. do lodówki ,po wyjęciu z lodówki masę posmaruj dżemem porzeczkowym
- połóż bezę ,owiń folią spożywczą i na 3 godz.wstaw do lodówki.
# Tagi:
Autor: joanna1974
Polecamy również

Ciasto z bezą i czarną porzeczką
Bardzo proste ciasto na każdą okazje
Ciasto z bezą i czarną porzeczką
lekkie, ciasto z bezą z dodatkiem czarnej porzeczkiZobacz więcej przepisów na:
ciasto z bezą i czarną porzeczką

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.