Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Kolorowe ciasto.

print Drukuj
Kolorowe ciasto.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.7

3 oceny

Takie ciasto jest bardzo pyszne i bardzo lekkie. Jest również bardzo proste w wykonaniu. Polecam upiec na podwieczorek.

składniki

Składniki na biszkopt:

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

 

Składniki na czerwoną piankę:

1 galaretka truskawkowa

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

200 ml zimnego mleka

250 ml gorącej wody

 

Składniki na białą piankę:

1 płaska łyżka żelatyny

50 ml gorącej wody

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

200 ml zimnego mleka

 

Dodatkowe składniki:

30 dag delicji o pomarańczowym smaku

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

750 ml gorącej wody

sposób przygotowania

1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści, dodaję żółtka i chwilę miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam z ubitymi jajkami. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzam suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony i studzę go.

2. Wykonanie czerwonej pianki: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam według przepisu na opakowaniu, wlewam tężejącą galaretkę i dokładnie ubijam. Masę wykładam równomiernie na biszkopt.

3. Następnie na piankę wykładam delicje i wstawiam do lodówki.

4. Wykonanie pianki białej: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Tak wykonaną piankę wykładam równomiernie na delicje i wstawiam do lodówki.

5. Na koniec pomarańczowe galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego zastygnięcia. Brzoskwinie odsączam dokładnie z zalewy i kroję na mniejszą kostkę, następnie układam je na białej piance. Całość zalewam tężejącą galaretką i odstawiam do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej jest zostawić na kilka godzin. Po tym czasie kroję je i podaję. Życzę smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
3.7
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!