Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie i od razu postanowiłam je wypróbować. Wyszło idealnie pyszne. Wprost nie można mu się oprzeć. Gdy się zje jeden kawałek, to od razu sięga się po drugi. Polecam to pyszne ciasto.
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe (bez cukru, na pół litra mleka każdy)
1 litr mleka
5 łyżek cukru
Masa kokosowa:
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
pół szklanki cukru
12,5 dag masła lub margaryny
szczypta soli
1. Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuć widelcem.
2. Przygotować mase budyniową: W jednej szklance mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i gootwać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić. Przestudzony wyłożyć na ciasto.
3. Przygotować masę kokosową: Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i dokładnie ubić, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec do białek dodać przestudzone masło lub margarynę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na budyń.
4. Pieczenie: Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto dobrze wystudzić, najlepiej przez kilka godzin w lodówce.
5. Ciasto pokroić i podawać. Smacznego.
Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu