Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

print Drukuj
Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie i od razu postanowiłam je wypróbować. Wyszło idealnie pyszne. Wprost nie można mu się oprzeć. Gdy się zje jeden kawałek, to od razu sięga się po drugi. Polecam to pyszne ciasto.

składniki

Ciasto:

2 jajka

pół szklanki cukru pudru

2 szklanki mąki tortowej

15 dag masła lub margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Masa budyniowa:

3 budynie waniliowe (bez cukru, na pół litra mleka każdy)

1 litr mleka

5 łyżek cukru

 

Masa kokosowa:

2 jajka

20 dag wiórek kokosowych

pół szklanki cukru

12,5 dag masła lub margaryny

szczypta soli

sposób przygotowania

1. Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuć widelcem.

2. Przygotować mase budyniową: W jednej szklance mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i gootwać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić. Przestudzony wyłożyć na ciasto.

3. Przygotować masę kokosową: Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i dokładnie ubić, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec do białek dodać przestudzone masło lub margarynę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na budyń.

4. Pieczenie: Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto dobrze wystudzić, najlepiej przez kilka godzin w lodówce.

5. Ciasto pokroić i podawać. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!