Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu- wspaniałe ciasto z miodem, orzechami włoskimi na biszkopcie.

Składniki:

Placek miodowy:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka śmietany
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao

Polewa:

  • 18 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 18 dag cukier
  • 12,5 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • Masa agrestowa:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka budyniu
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa chałwowa:

  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 chałwa
  • 10 dag masła

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki budyniu
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo dżem np. truskawkowy

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu:

  1. Składniki na ciasto miodowe zagniatamy i pieczemy. 
  2. Robimy polewę którą dajemy na jedno ciasto do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, miód zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwilkę gotujemy.
  3. Przygotowujemy krem agrestowy w niedużej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do gotującego sięmleka wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy do jej rozpuszczenia.
  4. W kolejnym kroku pieczmy biszkopt białka ubijamy na  pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy.
  5. Krem robimy nastepujaco maśło ucieramy z chałwą. W niedużej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem ucieramy z masą chałwową.
  6. Ułożenie ciasta to na spodzie ciasto miodowe nastęnie przesmarowujemy je dżemem dajemy masę chałwową biskzopt masa agrestowa i ciasto miodowe z polewą.

Móje ulubione ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu gotowe do jedzenia! Smacznego.

 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy