Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

print Drukuj
Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Agnieszka G.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu- wspaniałe ciasto z miodem, orzechami włoskimi na biszkopcie.

składniki

Placek miodowy:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka śmietany
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao

Polewa:

  • 18 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 18 dag cukier
  • 12,5 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • Masa agrestowa:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka budyniu
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa chałwowa:

  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 chałwa
  • 10 dag masła

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki budyniu
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo dżem np. truskawkowy
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu:

  1. Składniki na ciasto miodowe zagniatamy i pieczemy. 
  2. Robimy polewę którą dajemy na jedno ciasto do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, miód zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwilkę gotujemy.
  3. Przygotowujemy krem agrestowy w niedużej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do gotującego sięmleka wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy do jej rozpuszczenia.
  4. W kolejnym kroku pieczmy biszkopt białka ubijamy na  pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy.
  5. Krem robimy nastepujaco maśło ucieramy z chałwą. W niedużej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem ucieramy z masą chałwową.
  6. Ułożenie ciasta to na spodzie ciasto miodowe nastęnie przesmarowujemy je dżemem dajemy masę chałwową biskzopt masa agrestowa i ciasto miodowe z polewą.

Móje ulubione ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu gotowe do jedzenia! Smacznego.

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić kluski na parze
Gwiazdka

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   przepis na pampuchy czyli kluski na parze!
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!