Brownie z cukinią.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 8
Ciasto z cukinią zaintrygowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam je upiec. Nie ukrywam, że wyszło tak pyszne, że wprost nie można się od niego oderwać. Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest w nim wyczuwalny, więc nawet trudno się domyślić, że jest z dodatkiem cukinii. Kto jeszcze nie jadł takie ciasta polecam wypróbować.
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju ( 125 ml )
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 8 łyżek kopiastych kakao
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
- Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła lub margaryny
- odrobina gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotować cukinię. Cukinię umyć i dokładnie osuszyć, następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć z soku. Do odmierzania składników użyjmy szklanki o pojemności 250 ml.
2. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i olej, ucierać dokładnie przez kilka minut. Wbić jajka i poucierać.
3. Następnie dodać jogurt, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kakao, dokładnie utrzeć. Na koniec dodać cukinię i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.
5. Następnie ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Ciasto wystudzić i wyjąć z tortownicy.
7. Przygotować polewę: Cukier i kakao dać do garnka, dodać odrobinę gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.
8. Polewę rozsmarować na cieście i odstawić do zastygnięcia. Po tym czasie kroić i podawać.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Ciasto z cukinii
Smaczne ciasto, nikt by nie zgadł, że jest w nim cukinia!
Brownie z cukinią.
Ciasto z cukinią zaintrygowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam je upiec. Nie ukrywam, że wyszło tak pyszne, że wpr...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto z cukinii

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.