Ciasto z cukinią zaintrygowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam je upiec. Nie ukrywam, że wyszło tak pyszne, że wprost nie można się od niego oderwać. Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest w nim wyczuwalny, więc nawet trudno się domyślić, że jest z dodatkiem cukinii. Kto jeszcze nie jadł takie ciasta polecam wypróbować.
1. Najpierw przygotować cukinię. Cukinię umyć i dokładnie osuszyć, następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć z soku. Do odmierzania składników użyjmy szklanki o pojemności 250 ml.
2. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i olej, ucierać dokładnie przez kilka minut. Wbić jajka i poucierać.
3. Następnie dodać jogurt, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kakao, dokładnie utrzeć. Na koniec dodać cukinię i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.
5. Następnie ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Ciasto wystudzić i wyjąć z tortownicy.
7. Przygotować polewę: Cukier i kakao dać do garnka, dodać odrobinę gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.
8. Polewę rozsmarować na cieście i odstawić do zastygnięcia. Po tym czasie kroić i podawać.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu