Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Brownie z cukinią.

print Drukuj
Brownie z cukinią.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto z cukinią zaintrygowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam je upiec. Nie ukrywam, że wyszło tak pyszne, że wprost nie można się od niego oderwać. Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest w nim wyczuwalny, więc nawet trudno się domyślić, że jest z dodatkiem cukinii. Kto jeszcze nie jadł takie ciasta polecam wypróbować.

składniki
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju ( 125 ml )
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 8 łyżek kopiastych kakao
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
sposób przygotowania

1. Najpierw przygotować cukinię. Cukinię umyć i dokładnie osuszyć, następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć z soku. Do odmierzania składników użyjmy szklanki o pojemności 250 ml.

2. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i olej, ucierać dokładnie przez kilka minut. Wbić jajka i poucierać.

3. Następnie dodać jogurt, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kakao, dokładnie utrzeć. Na koniec dodać cukinię i wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.

5. Następnie ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

6. Ciasto wystudzić i wyjąć z tortownicy.

7. Przygotować polewę: Cukier i kakao dać do garnka, dodać odrobinę gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.

8. Polewę rozsmarować na cieście i odstawić do zastygnięcia. Po tym czasie kroić i podawać.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!