Brownie z cukinią.

Brownie z cukinią.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ciasto z cukinią zaintrygowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam je upiec. Nie ukrywam, że wyszło tak pyszne, że wprost nie można się od niego oderwać. Mocno czekoladowe i idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest w nim wyczuwalny, więc nawet trudno się domyślić, że jest z dodatkiem cukinii. Kto jeszcze nie jadł takie ciasta polecam wypróbować.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju ( 125 ml )
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 8 łyżek kopiastych kakao
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotować cukinię. Cukinię umyć i dokładnie osuszyć, następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć z soku. Do odmierzania składników użyjmy szklanki o pojemności 250 ml.

2. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i olej, ucierać dokładnie przez kilka minut. Wbić jajka i poucierać.

3. Następnie dodać jogurt, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kakao, dokładnie utrzeć. Na koniec dodać cukinię i wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.

5. Następnie ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

6. Ciasto wystudzić i wyjąć z tortownicy.

7. Przygotować polewę: Cukier i kakao dać do garnka, dodać odrobinę gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.

8. Polewę rozsmarować na cieście i odstawić do zastygnięcia. Po tym czasie kroić i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy również

ciasto-z-cukinii

Ciasto z cukinii

Smaczne ciasto, nikt by nie zgadł, że jest w nim cukinia!
brownie-z-cukinia

Brownie z cukinią.

Ciasto z cukinią zaintrygowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam je upiec. Nie ukrywam, że wyszło tak pyszne, że wpr...

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto z cukinii

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy