Cynamonowo-śmietankowe ciasto z polewą czekoladową.

Cynamonowo-śmietankowe ciasto z polewą czekoladową.

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Do tego ciasta najlepiej użyć cynamonu mielonego cejlońskiego, który jest niezwkle aromatyczny, jeżeli go nie mamy to może być zwykły cynamon. Ciasto jest idealnie wilgotne i pyszne.

 

Składniki:

Ciasto:

pół szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

3 jajka

2 szklanki mąki tortowej

4 łyżki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu mielonego

 

Dodatkowo:

10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać śmietankę i olej, chwilę jeszcze miksować.

2. Dodać mąkę tortową, cynamon i proszek, całość miksować na gładkie ciasto.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Czekoladę połamać na małe kawałki, nastepnie rozpuścić w kąpieli wodnej.

6. Rozpuszczoną czekoladą posmarować ciasto i odstawić do zastygnięcia polewy.

7. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy