Cynamonowo-śmietankowe ciasto z polewą czekoladową.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 12
Do tego ciasta najlepiej użyć cynamonu mielonego cejlońskiego, który jest niezwkle aromatyczny, jeżeli go nie mamy to może być zwykły cynamon. Ciasto jest idealnie wilgotne i pyszne.
Składniki:
Ciasto:
pół szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu mielonego
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać śmietankę i olej, chwilę jeszcze miksować.
2. Dodać mąkę tortową, cynamon i proszek, całość miksować na gładkie ciasto.
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Czekoladę połamać na małe kawałki, nastepnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
6. Rozpuszczoną czekoladą posmarować ciasto i odstawić do zastygnięcia polewy.
7. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.