Piankowiec z gruszkami i czekoladą

Piankowiec  z gruszkami i czekoladą

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Super przepis na ciasto z gruszkami. Pianka najlepsza- jest jak puch! Polecam ciasto z gruszkami na każdą okazję!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 szkl mąki
  • 8 żółtek
  • 2 margaryny
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Masa gruszkowa:
  • 12 gruszek
  • 0,5 szkl wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • Pianka:
  • 8 białek
  • 2 szkl cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2/3 szkl oleju

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z gruszkami w kilku krokach:

  1. Jak zrobić ciasto:
    Z mąki pszennej, żółtek, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy jednolite ciasto.
  2. 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe wykładamy na foremkę o wymiarach 25/36 i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
  3. Masa gruszkowa:
    Gruszki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę średniej wielkości , dusimy na ogniu z cukrem i wodą. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy budyń i wlewamy go do gruszek, chwilkę gotujemy ściągamy i studzimy. Czekoladę kroimy w kostkę i mieszamy z chłodnymi gruszkami.
  4. Jak zrobić piankę do ciasta:
    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, pod koniec wsypujemy budynie w proszku i wlewamy powoli olej.
  5. Gruszki wykładamy na ciasto , a na nie wykładamy przygotowaną pianę. Ciasto pieczemy do 40 minut.

Ciasto z gruszkami i czekoladą gotowe. Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy