Ciasto z jagodami - sernik z jagodami

Ciasto z jagodami - sernik z jagodami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na ciasto z jagodami - pyszny sernik z jagodami. Jest wyjątkowo delikatny, a budyniowi zawdzięcza swoją kremową konsystencję. Możemy uznać, że sernik z jagodami to danie całoroczne. Oczywiście najlepiej smakuje teraz, gdy możemy do jego przygotowania wykorzystać świeże jagody ale i z mrożonymi takie ciasto z jagodami też jest nie do pogardzenia.

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych jagód 
  • 1 kg dokładnie zmielonego sera (3 razy)
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami::

  1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser. Cały czas miksujemy.
  2. Wsypujemy budyń, cukier waniliowy, dolewamy mleko i wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
  3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy 22-24 cm. Na wierzch wysypujemy jagody.
  5. Pieczemy przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp 160 st.
  6. UWAGA:
    Po wyjęciu z piekarnika sernik z jagodami studzimy i wkładamy jeszcze na ok. godzinę do lodówki.

I mamy pyszne ciasto z jagodami do popołudniowej kawy.

Smacznego!

Autor: Rachela

Polecamy nasze przepisy