Sernik z jagodami na herbatnikowym spodzie

Sernik z jagodami na herbatnikowym spodzie

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na ciasto z jagodami - sernik z jagodami. Ten sernik z jagodami jest ulubionym deserem moich dzieci. Aby sprawić im jeszcze większą przyjemność, przed podaniem dekoruję sernik z jagodami bitą śmietaną. Sernik znika ze stołu w mgnieniu oka. Smacznego

Składniki:

  • 10 dag pokruszonych herbatników 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki cukru
  • 5-7 łyżek stopionego masła
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 1 torebka żelatyny 
  • 1/4 szklanki wody
  • 35-40 dag śmietankowego twarożku naturalnego
  • 1 szklanka śmietany (36%)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 szklanki jagód
  • Wierzch: 
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 kg jagód

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami:

  1. Spód:
    Ciastka, płatki, cukier i sól wsypujemy do misy i miksujemy. Dodajemy masło i olejek waniliowy.
  2. Do tortownicy o średnicy 25 cm wkładamy przygotowaną masę, równomiernie rozprowadzamy na spodzie i umieszczamy na 12 min w piekarniku ustawionym na 180 st C.
  3. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Masa:
    Żelatynę wsypujemy do zimnej wody (proporcje podane na opakowaniu). Mieszamy aby nie stworzyły się grudki. Zostawiamy na ok 15 min. Następnie, na małym ogniu, cały czas mieszając rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (ale nadal musi być ciepła).
  5. Następnie miksujemy twarożek ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny, dodajemy porcjami jagody i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Stopniowo wlewamy ciepłą żelatynę. Miksujemy dokładnie.
  6. Tak przygotowaną masą wykładamy spód ciasta i wkładamy na kilka godzin, aż ciasto zastygnie, do lodówki (najlepiej ciasto przygotować wieczorem i wstawić do lodówki na noc)
  7. Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy obręcz tortownicy. Sernik posypujemy świeżymi jagodami a tuż przed podaniem na stół możemy, aby owoce puściły odrobinę soku, posypać cukrem.

Ciasto z jagodami wychodzi przepyszne.
Smacznego!

Autor: Lena

Polecamy nasze przepisy