Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką.

print Drukuj
Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
2.5

4 oceny

Przepis na ciasto z jeżynami przyda się, gdy w ogródku obrodzą nam pyszne i piękne jeżyny, jak mi co roku. Ciasto z jeżynami według tego przepisu jest pyszne, delikatne a dzięki jeżynom jest lekko kwaskowe. Polecam sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami, które każdemu smakuje :)

składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Kruszonka:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  •  
  • Dodatkowo:
  • około 3 szklanki jeżyn
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z jeżynami, sprawdzony i wypróbowany, więc polecam :)

  1. Najpierw roztapiamy masło czy margarynę w garnku i odstawiamy, żeby lekko przestygło.
  2. Do miski wbijamy jajka, następnie cukier i ubijamy, żeby masa zrobiła się puszysta. Teraz dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło i wszystko dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.
  3. Ciasto wykładamy na blachę - moja ma rozmiar 21 cm x 25 cm.
  4. Teraz odpowiedź na pytanie: jak zrobić kruszonkę? :) Składniki kruszonki wsypujemy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudki. 
  5. Umyte i osuszone jeżyny układamy na cieście i posypujemy kruszonką.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto z jeżynami około 45 minut aż się zarumieni. Najlepiej sprawdzić czy jest upieczone suchym patyczkiem.

Ciasto z jeżynami i kruszonką gotowe. Teraz je studzimy, kroimy i wcinamy :)

Smacznego!

Ocena:
2.5
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!