Ciasto z kulkami

Ciasto z kulkami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszne i ładnie wygladające ciasto!

Składniki:

Ciasto:

0,5 kg mąki

4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki amoniaku

1 margaryna

1 szkl cukru pudru

2 łyżeczki kakao

1 słoik marmolady

Masa:

0,5 l mleka

1 margaryna

0,5 szkl cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Biszkopt:

4 jaja

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniachCiasto:

Z mąki pszennej, margaryny, żółtek, cukru pudru, proszku do pieczenia i amoniaku zagniatamy szybko  jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną wykładamy do formy 25/36 i smarujemy marmoladą. Drugą mieszamy z kakao. Z ciemnego ciasta robimy 32 kulki do każdej dajemy troszkę marmolady do środka lub owoce np. wiśnie. Kulki rozkładamy na marmoladzie w 4 rzędach po osiem kulek. Pieczemy 35 minut  w 180 stopniach.

Krem:

W nie dużej ilości  mleka roztrzepujemy obie mąki, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy gotujemy budyń. Margarynę ucieramy i miksujemy z zimnym kremem.

Przełożenie zronionego ciasta:

Ciasto- masa- biszkopt

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy