Ciasto z kulkami
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Pyszne i ładnie wygladające ciasto!
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki amoniaku
1 margaryna
1 szkl cukru pudru
2 łyżeczki kakao
1 słoik marmolady
Masa:
0,5 l mleka
1 margaryna
0,5 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniachCiasto:
Z mąki pszennej, margaryny, żółtek, cukru pudru, proszku do pieczenia i amoniaku zagniatamy szybko jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną wykładamy do formy 25/36 i smarujemy marmoladą. Drugą mieszamy z kakao. Z ciemnego ciasta robimy 32 kulki do każdej dajemy troszkę marmolady do środka lub owoce np. wiśnie. Kulki rozkładamy na marmoladzie w 4 rzędach po osiem kulek. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Krem:
W nie dużej ilości mleka roztrzepujemy obie mąki, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy gotujemy budyń. Margarynę ucieramy i miksujemy z zimnym kremem.
Przełożenie zronionego ciasta:
Ciasto- masa- biszkopt
# Tagi:
Autor: aga-27
Polecamy również
Ciasto z kulkami
Pyszne i ładnie wygladające ciasto!Zobacz więcej przepisów na: