Ciasto gruszkowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 12
Pyszne ciasto z musem gruszkowym i cytrynową pianką. Pychotka dla miłośników gruszek.
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
masa gruszkowa:
- 1,5 kg gruszek
- 4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki agrestowe
pianka cytrynowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto gruszkowe:
- Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Biszkopt wylać do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w blaszce.
- Masa gruszkowa: Gruszki obrać i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka, wlać wodę, dosypać cukier i zagotować. Dodać sok z cytryny. Gotować do czasu, aż gruszki zmiękną. Zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować. Do gorącego musu wsypać suche galaretki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mus odstawić do wystudzenia.
- Pianka cytrynowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewać powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
- Na zimny biszkopt wylewamy tężejącą masę gruszkową. Kiedy masa się mocno zetnie, wylać piankę cytrynową.
Ciasto gruszkowe z cytrynową pianką gotowe. Smacznego:)