Ciasto gruszkowe

Ciasto gruszkowe

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszne ciasto z musem gruszkowym i cytrynową pianką. Pychotka dla miłośników gruszek.

Składniki:

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

masa gruszkowa:

  • 1,5 kg gruszek
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki agrestowe

pianka cytrynowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto gruszkowe:

  1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Biszkopt wylać do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w blaszce.
  2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka, wlać wodę, dosypać cukier i zagotować. Dodać sok z cytryny. Gotować do czasu, aż gruszki zmiękną. Zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować. Do gorącego musu wsypać suche galaretki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mus odstawić do wystudzenia.
  3. Pianka cytrynowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewać powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
  4. Na zimny biszkopt wylewamy tężejącą masę gruszkową. Kiedy masa się mocno zetnie, wylać piankę cytrynową.

Ciasto gruszkowe z cytrynową pianką gotowe. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy