Ciasto z czarnymi porzeczkami

Ciasto z czarnymi porzeczkami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Jest to pachnące owocami mięciutkie ciasto. Polecam na podwieczorek ciasto z czarnymi porzeczkami.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 szklanka czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z czarnymi porzeczkami:

  1. Najpierw jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy śmietanę, olej, proszek i mąkę, całość dokładnie miksujemy.
  2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm. Wierzch ciasta posypujemy owocami.
  3. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Ciasto z czarnymi porzeczkami studzimy, kroimy i podajemy. Według uznania ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy