Ciasto z Nutellą i brzoskwiniami

Ciasto z Nutellą i brzoskwiniami

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszne i bardzo pracochłonne ciasto!

Składniki:

Biszkopt:

12 jaj

12 łyżek cukru

12 łyżek mąki

3 łyżki proszku do pieczenia

2 paski czekolady mlecznej

Masa:

1 masło

1 budyń śmietankowy

0,5 litra mleka

3 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 Nutella

1 tafla wafla tortowego

2 galaretki brzoskwiniowe

1 puszka brzoskwiń

1 polewa


Sposób przygotowania:


Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy dzielimy na 3 części do jednej dajemy startą czekoladę mleczną na małej tarce wylewamy na blachy o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Pozostałe pieczemy bez dodatków.

Masa:

Budyń śmietankowy gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy łączymy z utartym masłem.

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę i dodajemy do zimnych galaretek. Nutellę rozpuszczamy na ogniu dodajemy pokruszony wafel tortowy. Mieszamy.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt z czekoladą- tężejące galaretki z brzoskwiniami- biszkopt- nutella- masa- biszkopt- polewa

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy