Ciasto z owocami.

Ciasto z owocami.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Delikatne i puszyste ciasto, do którego można użyć ulubionych, najlepiej sezonowych i świeżych owoców. Uwielbiam takie ciasta i polecam:)

Składniki:

5 jajek

4 szklanki mąki pszennej

25 dag masła lub margaryny

2 szklanki cukru

1 szklanka śmietany 12 %

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

dowolne owoce: brzoskwinie, śliwki, maliny

cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Owoce oczyszczamy, myjemy, jeżeli mają pestki to usuwamy, dokładnie osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki.

3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce.

5. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 190 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

6. Studzimy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy