Delikatne i puszyste ciasto, do którego można użyć ulubionych, najlepiej sezonowych i świeżych owoców. Uwielbiam takie ciasta i polecam:)
5 jajek
4 szklanki mąki pszennej
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 12 %
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce: brzoskwinie, śliwki, maliny
cukier puder do oprószenia ciasta
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Owoce oczyszczamy, myjemy, jeżeli mają pestki to usuwamy, dokładnie osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce.
5. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 190 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Studzimy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego.
Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu