Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sezon borówkowy trwa, warto więc korzystać i przygotować jakiś pyszny smakołyk. Ja przygotowałam sernik na zimno na pachnącym kokosowym biszkopcie. Jest bardzo lekki i pyszny. Polecam na podwieczorek.

Składniki:

Biszkopt kokosowy:

pół szklanki cukru

3 jajka

pół szklanki wiórek kokosowych

pół szklanki mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa serowo - borówkowa:

25 dag serka mascarpone

330 ml śmietany kremówki 30 %

1 galaretka o smaku owoców leśnych

1 szklanka borówek ( ja użyłam leśnych )

ewentualnie cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

około 20 dag delicji ( o smaku malinowym )

pół szklanki borówek ( ja użyłam leśnych )

1 galaretka o smaku owoców leśnych

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypywać cukier i ubijaćdo całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, wiórki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.

2. Tortownicę w której się piekł biszkopt wyłożyć folią aluminiową ( spód i brzegi ), następnie przełożyć do niej przestudzony biszkopt.

3. Masa: Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki opłukać i dokładnie osuszyć. Następnie zmiksować je blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać serek i ubić, następnie dodać borówki i zastygającą galaretkę i dokładnie zmiksowć, żeby nie było grudek. Można ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodkie dodać cukru pudru do smaku. Masę serową przekładamy do tortownicy na biszkopt.

4. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki opłukać i osuszyć. Delicje wbijać wokół torcika lekko do masy serowej. Następnie posypać torcik borówkami. 

5. Następnie torcik zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy