Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.

print Drukuj
Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Sezon borówkowy trwa, warto więc korzystać i przygotować jakiś pyszny smakołyk. Ja przygotowałam sernik na zimno na pachnącym kokosowym biszkopcie. Jest bardzo lekki i pyszny. Polecam na podwieczorek.

składniki

Biszkopt kokosowy:

pół szklanki cukru

3 jajka

pół szklanki wiórek kokosowych

pół szklanki mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa serowo - borówkowa:

25 dag serka mascarpone

330 ml śmietany kremówki 30 %

1 galaretka o smaku owoców leśnych

1 szklanka borówek ( ja użyłam leśnych )

ewentualnie cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

około 20 dag delicji ( o smaku malinowym )

pół szklanki borówek ( ja użyłam leśnych )

1 galaretka o smaku owoców leśnych

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypywać cukier i ubijaćdo całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, wiórki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.

2. Tortownicę w której się piekł biszkopt wyłożyć folią aluminiową ( spód i brzegi ), następnie przełożyć do niej przestudzony biszkopt.

3. Masa: Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki opłukać i dokładnie osuszyć. Następnie zmiksować je blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać serek i ubić, następnie dodać borówki i zastygającą galaretkę i dokładnie zmiksowć, żeby nie było grudek. Można ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodkie dodać cukru pudru do smaku. Masę serową przekładamy do tortownicy na biszkopt.

4. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki opłukać i osuszyć. Delicje wbijać wokół torcika lekko do masy serowej. Następnie posypać torcik borówkami. 

5. Następnie torcik zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!