Wiśniowa pianka

Wiśniowa pianka

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Wiśniowa pianka- wyśmienite lekkie ciasto! Polecam na lato! No ale jak wiecie możemy skorzystać z owocowych mrożonek i ciasto jesść cały rok.

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szkl kompotu wiśniowego
  • 2 szkl wody
  • Wiśnie

Śmietana:

  • 2 śnieżki
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szkl wody

Dodatkowo:

  • 1 upieczony blat ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Przepis na wiśniową piankę:

  1. Dajmy na stolnicę mąkę margarynę cukier żółtka proszek i zróbmy ciasto. Upieczmy. 
  2. Następnie  galaretki wiśniowe rozpuśćmy w wodzie i kompocie. Do zimnych dajmy wiśnie jak galaretka będzie tężeć wyłóżmy na ciasto kruche.
  3. Śnieżkę ubijmy na mleku i zmieszajmy z  letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Dajmy na galaretkę i przyłóżmy ciastem francuskim. Udekorujmy cukrem pudrem. 

Wiśniowa pianka gotowa do schrupania. Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy