Ciasto z pierniczkami

Ciasto z pierniczkami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pierniczki+ jabłka + śnieżka = dobre ciasto :)

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Jabłka:

1,20 kg jabłek

4 łyżki cukru

1 galaretka pomarańczowa

Śnieżka:

2 śnieżki

2 galaretki agrestowe

Dodatkowo:

2 opakowania nadziewanych pierniczków

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka i mieszmay łyżką. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy i wylewamy na formę 25/36 pieczemy do 30 minut, studzimy i przekrawamy na pół.

Jabłka:

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Jabłka smażymy na ogniu z cukrem i galaretką w proszku. Studzimy.

Śnieżka:

Śnieżki przygotowujemy według przepisu podanym na opakowaniach. Do ubitych dodajemy galaretki tężejące rozpuszczone w 1 szklance wody.

Przełożenie ciasta:

biszkopt-jabłka- pierniczki- śnieżka- biszkopt

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy