Ciasto z rabarbarem pod kruszonką

Ciasto z rabarbarem pod kruszonką

Ocena: ★

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na ciasto z rabarbarem z kruszonką warto mieć na podorędziu, gdy za oknem wiosna i sezon na rabarbar. Ciasto z rabarbarem generalnie jest pyszne, a delikatna kwaskowość rabarbaru ładnie koresponduje ze słodką kruszonką. Ciasto z rabarbarem do popołudniowej kawy na tarasie.... pomarzyć :

Składniki:

  • Ciasto:
  • twaróg 25 dkg 
  • olej rzepakowy 100 ml
  • mleko 100 ml 
  • mąka 40 dkg 
  • cukier 6 łyżek
  • łyżeczka cynamonu
  • proszek do pieczenia 1/2 opakowania
  • masło do blachy
  • Nadzienie:
  • rabarbar 1,25 kg
  • budyń waniliowy opakowanie
  • mleko szklanka
  • Kruszonka:
  • mąka 1/2 szklanki
  • masło 7 dkg (tak około 1/3 kostki)
  • cukier 6 łyżek
  • mielone orzechy laskowe 4 łyżki
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Przepis na  ciasto z rabarbarem:

  1. Najpierw wyrabiamy ciasto i zaczynamy od utarcia twarogu z resztą składników na ciasto czyli z mlekiem, olejem, maką, cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia. Wszystko to dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
  2. Następnie natłuszczamy masłem blachę i wykładamy ciastem boki oraz dno.
  3. Do środka będziemy potrzebowali nadzienia, więc zaczynamy od obrania rabarbaru, który kroimy na kawałki, a następnie zalewamy pokrojony rabarbar wodą i zagotowujemy.
  4. Teraz pora na budyń, robimy go z mlekiem. Ma być gęsty.
  5. Budyń mieszamy z rabarbarem, a gdy wystygnie to wykładamy na ciasto.
  6. Nadeszła pora na kruszonkę. Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Bardzo prosto: topimy masło w rondelku i stopione masło rozcieramy z mąką, cukrem, orzechami i sokiem z cytryny. Najlepiej rękami aż powstaną takie wałeczki, kluseczki. I teraz są 2 drogi, albo wsadzimy do zamrażarki i potem zetrzemy na grubo na nasze ciasto albo od razu wykładamy na ciasto.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i ciasto z rabarbarem i kruszonką pieczemy ok. 45 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika nasze ciasto z rabarbarem i kruszonką studzimy i zajadamy :)

Smacznego!

Polecamy nasze przepisy