Rabarbarowa pianka

Rabarbarowa pianka

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na ciasto z rabarbarem, gdy ciepło za oknem, musi być :) Lekkie ciasto z warstwą rabarbarową i puszystą śmietanką na wierzchu! Polecam na lato!

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek maki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Rabarbar:
  • 1,50 kg rabarbaru
  • 1 galaretka zielona
  • Cukier do smaku
  • Śmietanka:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki czerwone
  • 0,5 szkl wiśni
  • Dodatkowo:
  • Wiórki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Taki przepis na ciasto z rabarbarem, czyli rabarbarowa pianka w moim wydaniu:

  1. Na początku upieczemy biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane z cukrem. Wlewamy żółtka, mieszamy dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy  i pieczemy na formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut.
  2. Robimy rabarbarową warstwę: rabarbar oczyszczamy myjemy i smażymy do  rozpadnięcia się po czym dodajemy cukier i galaretkę w proszku. Chłodzimy.
  3. Warstwa smietankowa na wierzch: śmietankę ubijamy dodajemy tężejące galaretki czerwone rozpuszczone w 0,5 szkl wrzątku mieszamy wsypujemy wydrylowane wiśnie i mieszamy.
  4. Przełożenie ciasta: na spód biszkopt jasny- tężejący rabarbar- śmietanka- dekorujemy wiórkami czekolady

Pyszne ciasto z rabarbarem gotowe. :)

Smacznego!

 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy