Mandarynka z bąbelkami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
8 Ocen
Ilość porcji: 10
Ciasto z szampanem to delikatne ciasto z nutą alkoholu. Wspaniale smakuje z aromatycznymi mandarynkami. Polecam prosty przepis na ciasto z mandarynkami.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 30 dag cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka szampana
- 1 szklanka oleju
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
- cukier perlisty
- cukier puder
- 6 mandarynek (obrać i podzielić na małe cząstki)
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto z mandarynkami:
- Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wlać szampan i olej, razem wymieszać.
- Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki.
- Na wierzchu rozłożyć cząstki mandarynek i posypać cukrem perlistym. 7.Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec na złoty kolor w temp. 180 st.- 200 st. około 50 minut.
- Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto z szampanem i mandarynkami gotowe. Smacznego!