4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
1 kostka margaryny
2 łyżki śmietany 18 %
1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
Krem :
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
Dodatki :
50 dag truskawek
cukier puder
1. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto.
2. Uformować i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowaćna placek i wyłożyć nim blaszkę (o wym. 40 x 24 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
3.Z litra mleka odlać szklankę i wymieszać wnim budynie. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Zmniejszyć gaz i na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń. Mieszać przez cały czas, żeby nie powstały grudki.
4. Gorący budyń wylać na ciasto i rozsmarować.
5. Na budyniu rozłożyć umyte, wysuszone i pozbawione
szypułek truskawki (większe truskawki przekroić na pół).
6. Zakryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta.
7. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180 st.- 190 st. około 50 minut.
8. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Rolada truskawkowa w kropeczki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu