Ciasto z truskawkami - biszkopt z truskawkami

Ciasto z truskawkami - biszkopt z truskawkami

Ocena: ★

21 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Ciasto z truskawkami to jedno z najbardziej popularnych ciast. I nie ma co się dziwić, bo ciasto z truskawkami jest bardzo smaczne. Można oczywiście piec różne skomplikowane ciasta z truskawkami, ale mi smakuje najprostsze - biszkopt z truskawkami. Delikatny, słodko - kwaśny biszkopt z truskawkami jest najlepszy, a gdy dodać do niego własnoręcznie wykonaną bitą śmietanę to prawdziwa pychota.

Składniki:

  • na dużą prostokątną blaszkę:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg wyszypułkowanych i umytych truskawek 

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami:

  1. Biszkopt przygotowuję w tradycyjny sposób, czyli oddzielam żółtka od białek i miksuję białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaję żółtka (delikatnie miksuję), mąkę przesianą przez sitko (delikatnie miksuję) i odrobinę proszku do pieczenia (i też delikatnie miksuję).
  2. Biszkopt wylewam na blachę wyłożoną pergaminem i układam gęsto truskawki lekko oprószone mąką (jeśli są małe i średnie to w całości, jeśli duże to kroję je na połówki). 
  3. Ciasto z truskawkami piekę ok. 30 minut w temp. 180-200 stopni.
  4. Ciasto z truskawkami jest pyszne, gdy podamy go z bitą śmietaną (nakładamy świeżą na każdy ukrojony kawałek). 

Pychota – smacznego.

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy