To ciasto piekłam razem z moimi córkami, aż miło było patrzeć jak się krzątają w kuchni. Po mimo swojej prostoty ciasto wyszło tak pyszne, że nie można mu się oprzeć. Polecam. W sklepach już pojawiają się truskawki.
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag cukru
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
około 50 dag truskawek
masło do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie ciasto wałkować i przełożyć do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą o wymiarach około 21 cm x 35 cm. Ciasto nakłuć widelcem i lekko oprószyć bułką tartą.
2. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć i usunąć szypułki. Przekroić je na pół i ułożyć dwie warstwy na cieście.
3. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
4. Kruszonkę rozłożyć na truskawkach.
5. Tak przygotowane ciasto piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Następnie wyjąć, pokroić i podawać.
Rolada truskawkowa w kropeczki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu