Ciasto z truskawkami na zimno na upały

Ciasto z truskawkami na zimno na upały

Ocena: ★

33 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Jednym z ulubionych deserów jest ciasto z truskawkami na zimno. Na nadchodzące upały takie ciasto z truskawkami będzie stanowić doskonały poobiedni dodatek chłodzący. Oprócz tego, że cieszy podniebienie ciasto z truskawkami na zimno cieszy również nasze oko - wygląda tak samo doskonale, jak smakuje. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 4 serki waniliowe homogenizowane (125 gram)
  • 0,5 l mleka
  • 2 serniki błyskawiczne, np. Delecta
  • 2 torebki okrągłych biszkoptów (małych bo łatwiej ułożyć)
  • 2 galaretki truskawkowe, np. Delecta

Sposób przygotowania:

Żeby przygotować ciasto z truskawkami  musimy:

  1. Myjemy obrane truskawki i połowę (te mniejsze) osuszamy ręcznikiem papierowym i odkładamy do miseczki, a drugą połowę miksujemy w blenderze.
  2. Blachę wykładamy ciasno biszkoptami.
  3. I przyszedł czas na masę serowo - truskawkową. Wlewamy do miski mleko i dodajemy serki homogenizowane. Całość miksujemy i dodajemy zmiksowane truskawki. Następnie dodajemy serniki błyskawiczne delecty i wszystko dokładnie miksujemy. Powinna nam powstać jednolita gęsta masa serowa w pięknym kolorze ciemnoróżowym. Masę tę wykładamy na biszkopty i na niej układamy dość ściśle truskawki.
  4. Ciasto zalewamy galaretkami, zimnymi i gęstniejącymi, żeby zastygły na wierzchu.
  5. Gotowe ciasto z truskawkami  na zimno wkładamy na 2-3 godziny do lodówki i podajemy oczywiście na zimno.

Gwarantuję, że takie ciasto z truskawkami  każdemu zasmakuje :)

Smacznego

Autor: Pyzka

Polecamy nasze przepisy