Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Torcik makowo - truskawkowy

print Drukuj
Torcik makowo - truskawkowy

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Jest to niezwykle pyszny i lekki torcik makowo truskawkowy. Taki w sam raz na lato. Do masy i musu nie dodawałam cukru, dzięki temu nie jest za słodki, jest taki w sam raz, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać cukru. Polecam do popołudniowej niedzielnej kawy. Zapraszam:)

składniki

Biszkopt:

  • 12 dag mąki tortowej
  • 1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru (125 ml)
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Masa:

  • około 30 dag świeżych truskawek
  • 25 dag serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • około 75 ml gorącej wody
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny

Mus:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • około 50 dag świeżych truskawek
sposób przygotowania

Przepis na torcik makowo - truskawkowy:

  1. Wykonanie biszkoptu: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto należy przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wystudzić i przekroić na dwa krążki.
  3. Wykonanie masy: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus. Odmierzyć 200 ml musu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i odmierzony mus, dokładnie zmiksować, na koniec dodać żelatynę i dokładnie zmiksować.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową (dno i boki), następnie na dno ułożyć jeden krążek, wyłożyć równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykryć drugim krążkiem i posmarować odłożoną masą. Torcik wstawić do lodówki.
  5. Mus: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus, odmierzyć 400 ml musu i przełożyć go do garnka. Następnie zagotować i wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż się rozpuści, ale już nie gotować. Tak przygotowany mus odstawić do lekkiego stężenia.
  6. Gdy mus będzie już tężejący to wyłożyć go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
  7. Dobrze stężony torcik pokroić i podawać.

Pyszne ciasto/torcik z truskawkami gotowe. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!