Truskawkowiec z kajmakiem

Truskawkowiec z kajmakiem

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Truskawkowiec z kajmakiem - pracochłonne i warstwowe ciasto, kolejne dzieło :) Polecam sprawdzony przepis na ciasto z truskawkami w moim wykonaniu! Naprawdę warto, bo efekty są super.

Składniki:

  • Ciasto z jabłkami:
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 łyżeczki amoniaku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mąki
  • 2 jaja
  • 5 dag margaryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa z kajmakiem:
  • 0, 5 margaryny
  • 1 kajmak
  • 1 wafelek
  • Masa budyniowa:
  • 1 brzoskwinia
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek mleka
  • 1 masło
  • Alkohol do smaku
  • Warstwa truskawkowa:
  • 1 puszka truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,75 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji truskawkowych

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zajmijmy sie ciastem z jabłkami. Całe jaja ucieramy z cukrem. Margarynę roztapiamy i dodajemy do jaj. Amoniak rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do ciasta. Mieszamy i  dajemy na noc do lodówki.
  2. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Robimy ciasto, dzielimy na dwie części. Obrane jabłka ścieramy na tarce. Na blachę dajemy połowę ciasta, na nie jabłka i przykrywamy  ciastem. Pieczemy 35 minut.
  3. Nastepnie pieczemy biszkopt.
  4. Masa z kajmakiem polega na utarciu margaryny z kajmakiem i zmieszania z rozkruszonym waflem. 
  5. Masa budyniową robimy na mleku gotując budyń i ucierając go z margaryną. Na końcu mieszamy z masą brzoskwinie pokrojone w kostke.
  6. Warstwa truskawkowa: Truskawki miksujemy a galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Do zimnych dodajemy owoce.
  7. Przełożenie gotowego ciasta to na spodzie ciasto z jabłkami- masa budyniowa- biszkopt- masa z kajmakiem- delicje- galaretka z truskawkami

Pyszne ciasto gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy