Ciasto:
1 margaryna
25 dag cukru pudru
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
2 łyżeczki kakao
Słoik wiśni z kompotu
Krem:
0,5 litra mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
Masło
Cukier waniliowy
Masa śnieżkowa:
1 śnieżka
1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
polewa
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości. Następnie wsypujemy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia . Na końcu pianę ubitą z białek. Dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Ciasto ciemne wykładamy na dno foremki a na nie układamy nie równomiernie ciasto jasne a na nie rozkładamy wiśnie. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Foremka 25/36.
Masa śnieżkowa:
Śnieżkę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną 1 szklance wody.
Krem:
W pół szklanki mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami, na gotujące mleko wlewamy rozmieszane mąki, gotujemy i mieszamy aż do zgęstnienia. Studzimy, chłodny ucieramy z masłem.
Przełożenie ciasta:
Ciasto- masa- masa śnieżkowa- polewa
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu