Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Ocena:

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Nie ma jak ciasto ze śliwkami, gdy już lato nas pożegnało i za oknem początki jesieni. Choć śliwek w tym roku mniej, to przepis na ciasto ze śliwkami musi być wykorzystany. Drożdżowe ciasto ze śliwkami do kawy… mniam, mniam :)

Składniki:

  • pół kilograma śliwek węgierek
  • jedno jajko
  • mąki szklanka
  • drożdże 2 dkg
  • cztery łyżki cukru
  • ⅓ szklanki mleka
  • masło łyżka
  • zmielony cynamon łyżeczka
  • tłuszcz do natłuszczenia blachy oraz bułka tarta

Sposób przygotowania:

Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami:

  1. Najpierw musimy przygotować rozczyn, czyli z ciepłym mlekiem rozcieramy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki oraz cukru i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce nasz rozczyn do wyrośnięcia.
  2. Teraz pora na ciasto, czyli do mąki dodajemy rozczyn, połowę cukru i łyżkę miękkiego masła. Wbijamy jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  4. Myjemy śliwki, połówkujemy, wyjmujemy pestki.
  5. Wyrośnięte ciasto trzeba teraz rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej oraz posypanej bułką tartą blachy.
  6. Na cieście układamy teraz śliwki, a następnie ciasto ze śliwkami  posypujemy cynamonem oraz pozostałą połową cukru.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około pół godziny.

Drożdżowe ciasto ze śliwkami gotowe. Palce lizać! :)
Smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy