Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu

Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ciasto dla wielbicieli śliwek i pachnącego cynamonu. Czasami proste przepisy się sprawdzają. np. gdy chcemy upiec coś niezbyt procochłonnego. Polecam sprawdzony przepis na tartę ze śliwkami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 15 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • Dodatkowo:
  • około 30 dag śliwek
  • cynamon według uznania
  • 1-2 łyżki cukru
  • białko
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na tartę ze śliwkami w moim wydaniu:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto. Przełożyć je do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 25 cm, na cieście zrobić około pięcio-centymetrowy brzeg i docisnąć go do ciasta.
  3. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Następnie pokroić je na mniejsze części i ułożyć je na cieście ( omijamy brzeg ciasta ).
  4. Brzeg ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Ciasto również oprószamy cynamonem według uznania.
  5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Pyszna tarta ze śliwkami gotowa.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy