Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką

Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką

Ocena: ★

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Nie wyobrażam sobie września bez ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na targu kupiłam dzisiaj soczyste węgierki. Od razu wiedziałam, że są idealne na mój placek ze śliwkami i kruszonką. Natychmiast zabrałam się do pieczenia i zaraz słyszałam okrzyk dzieci: Hurra! Mama robi ciasto ze śliwkami i kruszonką! Pychota!

Składniki:

 Ciasto:

  • śliwki - 70 dag
  • mąka - 50 dag
  • świeże drożdże - ok. 3 dag
  • cukier - 1 niecała szklanka
  • masło - ok. 10 dag
  • skórka z połowy cytryny
  • mleko - 400 ml
  • żółtko z jajka - 3 szt.
  • cukier waniliowy - szczypta
  • cukier puder do przyprószenia placka

Kruszonka:

  • masło - 2 łyżki
  • mąka - maks. 8 dag
  • cukier - 5 dag (ok. 3 łyżki)
  • cukier waniliowy - szczypta

Sposób przygotowania:

Masz już wszystkie składniki do upieczenia ciasta drożdżowego z kruszonką? A więc do dzieła, ciasto ze śliwkami w kilku krokach!

  1. Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru.
  2. Dodać do tego 10 dag mąki i dolać ciepłego (nie gorącego!) mleka do zgęstnienia rozczynu.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu. Rozpuścić w tym czasie masło, a resztę mąki przesiać.
  4. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę w oddzielnym naczyniu.
  5. Gdy rozczyn podwójnie zwiększy objętość, dodać do przesianej mąki masę z żółtek, skórkę z cytryny i rozczyn. Mieszać wszystko rękoma do uzyskania jednolitej masy.  
  6. Do ciasta dolewać stopniowo roztopiony ciepły tłuszcz, cały czas ugniatając i ubijając dłonią ciasto.
  7. Kiedy ciasto nie przykleja się do rąk jest elastyczne i ma malutkie pęcherzyki powietrza oprószyć je mąką o odstawić do wyrośnięcia.  
  8. Umyć i osuszyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki. 
  9. Kiedy ciasto urośnie i zwiększy swoją objętość o 100%, przełożyć je do blaszki wyłożonej wcześniej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem.
  10. Wygładzić dłońmi powierzchnię placka.
  11. Ułożyć na cieście śliwki (skórkami w dół) śliwki.
  12. Przykryć ciasto ściereczką i znowu odstawić na 20 min.

Kruszonka

Rozkruszyć ręką masło o temp. pokojowej razem z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż do powstania grudek. Taką kruszonką posypać wyrośnięte ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C i piec ciasto około 30 minut aż jego powierzchnia się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasta drożdżowego ze śliwkami, odstawić je do ostudzenia. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem i szybko podawać, bo zapach ciasta drożdżowego ze śliwkami niezawodnie przyciąga domowników! Po prostu wspaniałe ciasto ze śliwkami!

Smacznego :)

 

 
 
 
 

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy