Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką

print Drukuj
Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.2

18 ocen

Nie wyobrażam sobie września bez ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na targu kupiłam dzisiaj soczyste węgierki. Od razu wiedziałam, że są idealne na mój placek ze śliwkami i kruszonką. Natychmiast zabrałam się do pieczenia i zaraz słyszałam okrzyk dzieci: Hurra! Mama robi ciasto ze śliwkami i kruszonką! Pychota!

składniki

 Ciasto:

  • śliwki - 70 dag
  • mąka - 50 dag
  • świeże drożdże - ok. 3 dag
  • cukier - 1 niecała szklanka
  • masło - ok. 10 dag
  • skórka z połowy cytryny
  • mleko - 400 ml
  • żółtko z jajka - 3 szt.
  • cukier waniliowy - szczypta
  • cukier puder do przyprószenia placka

Kruszonka:

  • masło - 2 łyżki
  • mąka - maks. 8 dag
  • cukier - 5 dag (ok. 3 łyżki)
  • cukier waniliowy - szczypta
sposób przygotowania

Masz już wszystkie składniki do upieczenia ciasta drożdżowego z kruszonką? A więc do dzieła, ciasto ze śliwkami w kilku krokach!

  1. Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru.
  2. Dodać do tego 10 dag mąki i dolać ciepłego (nie gorącego!) mleka do zgęstnienia rozczynu.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu. Rozpuścić w tym czasie masło, a resztę mąki przesiać.
  4. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę w oddzielnym naczyniu.
  5. Gdy rozczyn podwójnie zwiększy objętość, dodać do przesianej mąki masę z żółtek, skórkę z cytryny i rozczyn. Mieszać wszystko rękoma do uzyskania jednolitej masy.  
  6. Do ciasta dolewać stopniowo roztopiony ciepły tłuszcz, cały czas ugniatając i ubijając dłonią ciasto.
  7. Kiedy ciasto nie przykleja się do rąk jest elastyczne i ma malutkie pęcherzyki powietrza oprószyć je mąką o odstawić do wyrośnięcia.  
  8. Umyć i osuszyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki. 
  9. Kiedy ciasto urośnie i zwiększy swoją objętość o 100%, przełożyć je do blaszki wyłożonej wcześniej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem.
  10. Wygładzić dłońmi powierzchnię placka.
  11. Ułożyć na cieście śliwki (skórkami w dół) śliwki.
  12. Przykryć ciasto ściereczką i znowu odstawić na 20 min.

Kruszonka

Rozkruszyć ręką masło o temp. pokojowej razem z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż do powstania grudek. Taką kruszonką posypać wyrośnięte ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C i piec ciasto około 30 minut aż jego powierzchnia się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasta drożdżowego ze śliwkami, odstawić je do ostudzenia. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem i szybko podawać, bo zapach ciasta drożdżowego ze śliwkami niezawodnie przyciąga domowników! Po prostu wspaniałe ciasto ze śliwkami!

Smacznego :)

 

 
 
 
 
Ocena:
4.2
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!