Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką

print Drukuj
Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.2

18 ocen

Nie wyobrażam sobie września bez ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na targu kupiłam dzisiaj soczyste węgierki. Od razu wiedziałam, że są idealne na mój placek ze śliwkami i kruszonką. Natychmiast zabrałam się do pieczenia i zaraz słyszałam okrzyk dzieci: Hurra! Mama robi ciasto ze śliwkami i kruszonką! Pychota!

składniki

 Ciasto:

  • śliwki - 70 dag
  • mąka - 50 dag
  • świeże drożdże - ok. 3 dag
  • cukier - 1 niecała szklanka
  • masło - ok. 10 dag
  • skórka z połowy cytryny
  • mleko - 400 ml
  • żółtko z jajka - 3 szt.
  • cukier waniliowy - szczypta
  • cukier puder do przyprószenia placka

Kruszonka:

  • masło - 2 łyżki
  • mąka - maks. 8 dag
  • cukier - 5 dag (ok. 3 łyżki)
  • cukier waniliowy - szczypta
sposób przygotowania

Masz już wszystkie składniki do upieczenia ciasta drożdżowego z kruszonką? A więc do dzieła, ciasto ze śliwkami w kilku krokach!

  1. Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru.
  2. Dodać do tego 10 dag mąki i dolać ciepłego (nie gorącego!) mleka do zgęstnienia rozczynu.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu. Rozpuścić w tym czasie masło, a resztę mąki przesiać.
  4. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę w oddzielnym naczyniu.
  5. Gdy rozczyn podwójnie zwiększy objętość, dodać do przesianej mąki masę z żółtek, skórkę z cytryny i rozczyn. Mieszać wszystko rękoma do uzyskania jednolitej masy.  
  6. Do ciasta dolewać stopniowo roztopiony ciepły tłuszcz, cały czas ugniatając i ubijając dłonią ciasto.
  7. Kiedy ciasto nie przykleja się do rąk jest elastyczne i ma malutkie pęcherzyki powietrza oprószyć je mąką o odstawić do wyrośnięcia.  
  8. Umyć i osuszyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki. 
  9. Kiedy ciasto urośnie i zwiększy swoją objętość o 100%, przełożyć je do blaszki wyłożonej wcześniej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem.
  10. Wygładzić dłońmi powierzchnię placka.
  11. Ułożyć na cieście śliwki (skórkami w dół) śliwki.
  12. Przykryć ciasto ściereczką i znowu odstawić na 20 min.

Kruszonka

Rozkruszyć ręką masło o temp. pokojowej razem z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż do powstania grudek. Taką kruszonką posypać wyrośnięte ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C i piec ciasto około 30 minut aż jego powierzchnia się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasta drożdżowego ze śliwkami, odstawić je do ostudzenia. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem i szybko podawać, bo zapach ciasta drożdżowego ze śliwkami niezawodnie przyciąga domowników! Po prostu wspaniałe ciasto ze śliwkami!

Smacznego :)

 

 
 
 
 
Ocena:
4.2
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!