Nie wyobrażam sobie września bez ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na targu kupiłam dzisiaj soczyste węgierki. Od razu wiedziałam, że są idealne na mój placek ze śliwkami i kruszonką. Natychmiast zabrałam się do pieczenia i zaraz słyszałam okrzyk dzieci: Hurra! Mama robi ciasto ze śliwkami i kruszonką! Pychota!
Ciasto:
Kruszonka:
Masz już wszystkie składniki do upieczenia ciasta drożdżowego z kruszonką? A więc do dzieła, ciasto ze śliwkami w kilku krokach!
Kruszonka
Rozkruszyć ręką masło o temp. pokojowej razem z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż do powstania grudek. Taką kruszonką posypać wyrośnięte ciasto.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C i piec ciasto około 30 minut aż jego powierzchnia się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika ciasta drożdżowego ze śliwkami, odstawić je do ostudzenia. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem i szybko podawać, bo zapach ciasta drożdżowego ze śliwkami niezawodnie przyciąga domowników! Po prostu wspaniałe ciasto ze śliwkami!
Smacznego :)
Ciasto śliwkowe z kokosową bezą
Biszkoptowe ciasto ze śliwkami
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu