Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
18 Ocen
Ilość porcji: 12
Nie wyobrażam sobie września bez ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na targu kupiłam dzisiaj soczyste węgierki. Od razu wiedziałam, że są idealne na mój placek ze śliwkami i kruszonką. Natychmiast zabrałam się do pieczenia i zaraz słyszałam okrzyk dzieci: Hurra! Mama robi ciasto ze śliwkami i kruszonką! Pychota!
Składniki:
Ciasto:
- śliwki - 70 dag
- mąka - 50 dag
- świeże drożdże - ok. 3 dag
- cukier - 1 niecała szklanka
- masło - ok. 10 dag
- skórka z połowy cytryny
- mleko - 400 ml
- żółtko z jajka - 3 szt.
- cukier waniliowy - szczypta
- cukier puder do przyprószenia placka
Kruszonka:
- masło - 2 łyżki
- mąka - maks. 8 dag
- cukier - 5 dag (ok. 3 łyżki)
- cukier waniliowy - szczypta
Sposób przygotowania:
Masz już wszystkie składniki do upieczenia ciasta drożdżowego z kruszonką? A więc do dzieła, ciasto ze śliwkami w kilku krokach!
- Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru.
- Dodać do tego 10 dag mąki i dolać ciepłego (nie gorącego!) mleka do zgęstnienia rozczynu.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu. Rozpuścić w tym czasie masło, a resztę mąki przesiać.
- Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę w oddzielnym naczyniu.
- Gdy rozczyn podwójnie zwiększy objętość, dodać do przesianej mąki masę z żółtek, skórkę z cytryny i rozczyn. Mieszać wszystko rękoma do uzyskania jednolitej masy.
- Do ciasta dolewać stopniowo roztopiony ciepły tłuszcz, cały czas ugniatając i ubijając dłonią ciasto.
- Kiedy ciasto nie przykleja się do rąk jest elastyczne i ma malutkie pęcherzyki powietrza oprószyć je mąką o odstawić do wyrośnięcia.
- Umyć i osuszyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki.
- Kiedy ciasto urośnie i zwiększy swoją objętość o 100%, przełożyć je do blaszki wyłożonej wcześniej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem.
- Wygładzić dłońmi powierzchnię placka.
- Ułożyć na cieście śliwki (skórkami w dół) śliwki.
- Przykryć ciasto ściereczką i znowu odstawić na 20 min.
Kruszonka
Rozkruszyć ręką masło o temp. pokojowej razem z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż do powstania grudek. Taką kruszonką posypać wyrośnięte ciasto.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C i piec ciasto około 30 minut aż jego powierzchnia się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika ciasta drożdżowego ze śliwkami, odstawić je do ostudzenia. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem i szybko podawać, bo zapach ciasta drożdżowego ze śliwkami niezawodnie przyciąga domowników! Po prostu wspaniałe ciasto ze śliwkami!
Smacznego :)
Autor: Mika
Polecamy również
Ciasto śliwkowe
Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami. Smaczny wypiek ze śliwkami! Ucierane ciasta z owocami idealne i smaczne jak zaws...Najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką
Nie wyobrażam sobie września bez ciasta ze śliwkami i kruszonką. Na targu kupiłam dzisiaj soczyste węgierki. Od razu wie...Ciasto korzenne ze śliwkami.
Sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami. Dzięki korzennym przyprawom ciasto jest niezwykle pachnące. Dla wielbicieli ci...Ucierany śliwkowiec
Oto jak zrobić ciasto ze śliwkami, polecam przepis na ucierane ciasto ze śliwkami. Bardzo apetyczne ciasto. Jedno z najl...Biszkoptowe z nektarynką
Przepis na ciasto ze śliwkami, w tym wypadku nektarynkami, jest bardzo łatwo zrobić, więc polecam mój sprawdzony...Zobacz więcej przepisów na: